Turkuaz Taşı Özellikleri
Firuze taşı olarak da bilinen turkuaz taşı özellikleri, son dönemlerde çok merak edilen konulardan biridir. Kolay işlenebilmesi ile tanınan bu taş, adını renginden alır. Bu taşın içerisinde çıplak gözle görebileceğiniz siyah renkte damarlar vardır. Ancak her turkuaz taşında siyah renkli damarlar bulunmayabilir.
Bazı taşlarda bu damarların altın renginde oldukları da tespit edilmiştir. Damarsız olanlar ise çok değerli olarak kabul edilirler. Çok eski dönemlerde kullanılan bir taştır. Özellikle de süs eşyası ve aksesuar yapımında kullanılan bir taştır. Hem kadın hem de erkek aksesuarlarının vazgeçilmez parçalarındandır.
Turkuaz Taşı Nedir?
Antik Mısır döneminden beri kullanılan turkuaz taşı, aynı zamanda Eski Türkler tarafından da sıklıkla kullanılmıştır. Türkler tarafından bu kadar fazla kullanılmış olması, turkuaz taşına ”Türk taşı” da denilmesine neden olmuştur. Bu taş özellikle de Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Meksika, Avustralya, Tibet, Çin, Afganistan, İsrail ve Şili’de bulunur.
Bu bölgelerde turkuaz taşı yataklarından bolca vardır. Parça şeklinde çıkarılan bu taş, özel bir işlemden geçerek kullanılır. İşçiliğinde büyük bir zahmet isteyen firuze taşı, son derece kıymetli bir parçadır. Ancak piyasada çok fazla sahte firuze taşı bulunmaktadır. Eğer bu taştan yapılan ürünlerden almak isterseniz, böyle sahtekarlıklara karşı dikkatli olmanız gerekir.
Turkuaz Taşı Bakımı
Turkuaz taşının bakımına oldukça fazla özen göstermelisiniz. Çünkü bu taşlar, çok fazla dayanıklı değillerdir. Bu nedenle iyi korunmaları ve muhafaza edilmeleri gerekir. Bu taşın sertlik derecesi 5-6 arasındadır. Orta sertliğe sahiptir.
Ancak buna rağmen hassas bir yapısı vardır. Turkuaz taşı, çok fazla suya maruz kaldığında değişime uğrayabilir. Ayrıca çok fazla ısıya maruz kalması sonucunda da matlaşması ve bozulması kaçınılmazdır. Bakımlarının narin bir şekilde yerine getirilmesi çok önemlidir. Güneş ışığından uzak tutulması gerekir.
Turkuaz Taşı Temizliği
Bu taşın temizliğini yaparken çok dikkatli olmanız gerekir. Kıymetli bir parça olduğu için temizliğinde büyük özen ister. Temizleme işlemi için bir fırçaya, sabuna ve ılık suya ihtiyacınız vardır. Fırçanın yumuşak olmasına dikkat etmelisiniz.
Yıkama sonrasında kurulama yapmalısınız. Bunun için de yumuşak bir beze ihtiyacınız olacaktır. Turkuaz taşını kimyasal maddelerden uzak tutmanız gerekir. Temizliği yaparken yüksek ısı kullanmamalısınız. Ayrıca çiziklere ve darbelere karşı da dikkatli olmanız gerekir. Taşı, güneş ışığına maruz bırakmamanız gerekir.
Turkuaz Taşı Faydaları
Turkuaz taşı faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- İnsanların daha güçlü iletişimler kurmalarını sağlar.
- Kişiyi kötü enerjilerden korur.
- Bireyi nazarlardan korur.
- Kemik sağlığını korumanıza yardım eder.
- Solunum yolunda meydana gelen rahatsızları yok eder. (Öksürük vs.)
- Kan dolaşımını düzenler.
- İnsana pozitif bir enerji kazandırır.
- Kendinizi zinde ve dinç hissetmenize yardım eder.
- Bağışıklık sistemini olumlu yönde etkiler.
- Sakinlik ve huzur verir.
- Sindirim sistemine faydalıdır.
- Tansiyonun dengelenmesini sağlar.
- Bireye uğur ve şans getirir.
- Kaygılarınızdan kurtulmanızı sağlar.
- Bilgelik gücünün artmasına etki eder.
- Huzur duygusunun oluşmasına yardım eder.
- Kederlerinizi yok eder.
Turkuaz taşı, aynı zamanda dostluk bağlarını güçlendirir. Bundan dolayı firuze taşını takan insanların daha güçlü bağlantıları vardır. İnsanların birbirlerine karşı daha sadık bir dost olmalarına etki eder. Bu denli güçlü bir etkiye sahip olan turkuaz taşı, yüzyıllardan beri kıymetini korumuştur.
Firuze taşını üzerinizde taşıdığınız zaman bu tarz faydalarını daha net bir şekilde gösterebilir. Bundan dolayı özellikle de takı olarak kullanılması daha yaygındır. Ancak sahte olan turkuaz taşlarından hiçbir fayda göremezsiniz. Bu yüzden orijinal bir firuze taşı kullanmanız gerekir.